Hamburger Jamie Olivertől recept

Tags:

A hamburger húspogácsát egy a Római Birodalom idején élő római étterem-tulajdonos találta fel.

Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.

  1. A sós kekszet konyharuhába tesszük, és jól odavagdossuk az asztalhoz (olyan lazán Jamie-sen), vagy húsklopfolóval odasuhintunk neki.
  2. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a megtört kekszet, sót, borsot, egész tojást, mustárt, az apróra vágott petrezselymet, és jól összedolgozzuk.
  3. 6-7 kb 2 cm magas húspogácsát formálunk belőle.
  4. Tányérra tesszük, és egyenként néhány csepp olívaolajjal megkenegetjük őket.
  5. Előmelegítünk (!) egy lehetőleg grillserpenyőt és ha elég forró, beletesszük a hamburgereket és egy serpenyőlapáttal jól lenyomkodjuk, hogy minél nagyobb felületen tudjon sülni.
  6. Oldalanként 3-4 percig sütjük.
  7. Ezután a kettőbe vágott hamburger zsemléket a serpenyőben, mindkét oldalukon megpirítjuk.
  8. Tálalása: A megmosott, szárított salátaleveleket kicsikre összetépkedjük, a hagymát és paradicsomot vékony karikákra, az uborkát hosszában vékony csíkokra vágjuk.
  9. A megpirított zsemle alsó felére először ketchupot nyomunk, erre jön pár salátalevél, majd a húspogácsa, a sajt, lilahagyma, paradicsom, uborka, kevés mustár és újból pár csepp ketchup.
  10. A maradék salátával, hagymával, paradicsommal azonnal megesszük 🙂