A japán whiskey aranykora

Tags:

A világ legjobb whiskey-jei nem Skóciából, Angliából vagy Írországból származnak. De nem is Amerikából vagy Kanadából. Egyenesen Japánból!

_DSC1737

Legalábbis Jim Murray szerint, aki nem más, mint a Világ Whiskey Bibliájának szerzője. A kiadvány 12 éves történetében először idén egy japán whiskey-nek adta az első díjat a nem kevesebb mint 1000 különböző whiskey között. “Még a közelébe sem érhet egyetlen skót whiskey sem!” – mondta.

A japán győzelmet talán meglepőnek találod, holott régi múltra nyúlik vissza a japán whiskey-gyártás. Az első üzemet 1923-ban nyitotta meg egy japán vegyész, aki Skóciában tanulta ki a lepárlás fortélyait.

A legtöbb amerikai szeszfőzde kénytelen volt bezárni a szesztilalom idején, azonban Japánban már 90 éve megszakítatlanul folyik a kiváló minőségű termelés. Az elmúlt években a japánok abbahagyták az olcsó whiskey exportját Amerikába, és már csak 18 ezer palack, kiváló minőségű whiskey-t szállítanak az USA-ba. Üvegenként 160 dollárért. Egy autó analógiával élve: inkább exportálnak Lexust, mint Toyotákat. Így pozicionálják a japán whiskey-t is.

Mivel az emberek mindig valami újat és különlegeset keresnek, a japán whiskey aranykora most érkezett el. Ha te is valami újra szomjazol, kóstold meg a PIVO egyik kuriózumát, a Nikka All Malt japán whiskey-t!