A mezcal esete a sóval és a hernyóval

Tags:

A tévhittel ellentétben – miszerint Mexikóban hernyóval palackozzák az agavépárlatokat – a tequilákba sosem tesznek hernyót. A hiedelem alapja egy pillangófajta gusano nevű hernyója, amit a tequilához sosem, de a mezcalhoz néha adnak, bár nem elengedhetetlen belőle. Régen, amikor még nem álltak rendelkezésre egyéb eszközök, az agavé hernyó segítségével határozták meg a mezcal alkoholtartalmát: ha az ital nagyon erős volt, akkor a benne lévő hernyó hamar elpusztult, ha túl gyenge lett, akkor a hernyó életben maradt.

A mezcal fogyasztásához adnak néha “hernyósót” is, ami szárított gusano-ból, azaz sóból és chili keverékéből áll. Ez a mexikó hagyomány az alapja annak a félreértésnek, hogy a tequila fogyasztásának elengedhetetlen eszköze a só.

És most, hogy tisztáztuk a mezcal, a hernyó és a só kapcsolatát, figyelmetekbe ajánlanánk a PIVO egyik különlegességét, a Tequila Mezcal Gusano Rojo-t, az üvegben egy igazi hernyóval! Az eredeti mexikói agavépárlatban földes, fehér bors és erdei fenyő illat érződik, íze pedig akár a lágy mogyoró! Csak erős idegzetűeknek!